5 Mart 2014 Çarşamba

Google da neler araniyor

Google ile yapılan aramalar yıllık ve anlık olarak kamuoyuyla paylaşılmakta. Yıllık olarak paylaşılan her veri anında dünya basınında haber olmakta. Dilerseniz haberleri beklemeden bu verileri birinci kaynaktan inceleyelim;
Zeitgeist Almanca’da “Bir dönemin genel entelektüel, ahlaki, kültürel ortamı ve ruhu” demek. Burada 2001-2011 arası en çok arananlara ulaşmak mümkün. Tabii bazı sonuçlar sansürlenmiş. 
2011′in en çok arananı Rebecca Black olmuş. Hangi dönemde neden arandığını bize Zeitgeist ayrıntılı, hareketli grafiklerle sunuyor. Bu grafiklerle de Google Chrome’u HTML5 alanında konuşturmuş diyebiliriz. İkinci sırada ise Google Plus gelmekte.
Aynı zamanda Zeitgeist ile ülke ülke raporlarda alabiliyoruz. Örneğin Türkiye’nin en hızlı yükselen 10 araması içinde E-devlet aramasının haftalık istatistikleri aşağıda;
Google’ın spesifik arama istatistikleri ise Google Trends üzerinden paylaşılmakta. Buradakiyazımızda anlattığımız Google Insigths for Search ile Google Trends servisleri birleştirilip çok daha güçlü bir hale getirildi. Aşağıda “sosyal medya”nın Türkiye’de aranma istatistikleri yer almakta.
Popüler Aramalar özelliği ise henüz Türkiye’de aktif değil. Bu arada dünya genelinde en çok resim arama kelimesi “wallpaper” en çok yükselen arama ise Justin Bieber.
Ayrıca Google Trendleriyle Dünyadaki grip trendlerini de inceleyebilirsiniz. Bu verileri elde etmek için Google yalnızca arama terimlerini kullanmakta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder