5 Mart 2014 Çarşamba

Krakow'da Gezilebilecek Yerler

1. Wieliczka Tuz Madeni: Krakow Tren İstasyonu’ndan neredeyse saat başı olan trenlerle gidilebilir. Yaklaşık 4 saat ayırmanız gerekmektedir. Her saatte bir, yerin 100-200 metre altına inen asansörlerle madene iniyorsunuz. Pardon iniş merdivenlerle, çıkış asansörle. Yer altı nehirleri, gölleri (tabii ki tuzlu su), küçük kiliseler, heykeller, her şey tuzdan yapılmış. Yerin altındaki tur yaklaşık 2 saat sürüyor ve benim yaptığım gibi bir küçük paket kaynağından tuz alarak bir yıl boyunca yiyebilirsiniz.
2. Kazimierz – Eski Yahudi Mahallesi: Burası şehir merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta ve yürüyerek gidilebilir. Bugün Kazimierz’de çok az Yahudi yaşasa da son yıllarda burada bir çok Yahudi restoranı ve kültür merkezi açılmış. Gezerken zaman zaman soykırımın kokularını alabileceğiniz mekanlar görebilirsiniz.
3. Schindler’in Fabrikası: Soykırımı an be an yaşayabileceğiniz bir müze. Krakow Tren İstasyonu’ndan 10 dakikada trenle ulaşılabilir. Ben yürüyerek gittim merkezden. Tavsiye de ederim. Merkezden iki saatlik bir yürüyüşle ulaşılabilir. Müze için ayıracağınız zaman iki saat.
4. Wawel şatosu: Harika bir şato. Şehir merkezine yarım saatlik yürüyüş mesafesinde. UNESCO dünya mirasları listesinde.
5. Kanonica Caddesi: Tarihi yaşayabileceğiniz ve estetik ihtiyaçlarınıza hitap eden dar ve harika bir sokak. Merkeze yirmi dakikalık mesafede.
6. Ulusal Müze (Muzeum Narodowe): Şehir merkezinden bir saatlik yürüyüşle ulaşabileceğiniz, envanteri çok geniş bir müze. Sürekli sergilerin ve galerilerin olduğu bir müze. Özellikle modern sanatlar bölümü harika.
7. Kosciuszko’s Mound (Kopiec Kosciuszki): Bu tepeye şehir merkezinden üç saatlik yürümeyle ve ormanın içinden yapılan bir yolculukla ulaşılabilir. Tepeden şehir manzarası harika. Hayatımda gördüğüm tek yapay tepe.
8. Franciscan Church: En önemli özelliği, Hz. İsa’nın kefeni olan TORİNO KEFENİ’ni görebileceğiniz yer olması. Şehir merkezine 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde.
Bu yerleri gezebilmeniz için tuz madeni ve Schindler’in Fabrikası dışında araç kullanmanıza gerek yok. Yapacağınız tek şey bir Krakow haritası edinmeniz ve oradan bu yerleri işaretleyerek güzel bir yürüyüş planı yapmanız. Hatta Schindler’in Fabrikasına bile yürüyerek gidebilirsiniz. Şehir merkezini ise anlatmaya gerek yok. Saatlerinizi harika iki meydanda geçirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder