18 Mart 2014 Salı

Yanmaz Kumaşlar

Polimerler büyük moleküllerden oluşan maddelerdir. Polimer moleküllerini oluşturmak üzere birbirleri ile kimyasal bağlar ile bağlanan küçük moleküllere monomer birim denir. Monomer birimlerinden başlayarak polimer moleküllerinin elde edilmesine yol açan reaksiyonlara ise polimerizasyon reaksiyonları denir. Polimerin yapı birimleri monomere eşit ya da hemen hemen eşittir. Makro molekül denilen bir polimer molekülünde yüzlerce binlerce bazen daha fazlası birbirine bağlanır. Yapay polimerik maddeler ilk kez 18. yüzyılın başlarında elde edilmiştir. 20. yüzyılın başlarında bu tür maddeler çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere endüstriyel ölçülerde yapıldı. Ancak, sentetik yüksek polimerlerin oluşmasını düzenleyen temel bilimsel ilkeler 1935 yıllarında bulunabildi. Yüksek polimerler kovalent bir yapı  gösterir.
Doğal polimerik maddeler yiyeceklerin, giyeceklerin yapı ve taşıt malzemelerinin temel öğesidir.
Güç tutuşurluk yapı monomer halindeyken yoktur. Bu özellik yapıya polimer halinde iken bu özelliği kazanır. Hafif polyester kumaşlar ağır kumaşlardan yanma tehlikesini daha az  gösterir. Ağır kalın kumaşlar ise kolayca büzüşüp alev kaynağından uzaklaşamazlar.

Güç tutuşurluk proliz mekanizmasını değiştirmek suretiyle (tabii liflerde), yanmayı frenleyici ürünlerin kullanılması ile sentetiklerde kazandırılabilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder