4 Mart 2014 Salı

İnternetten Nasıl Para Kazanılır (garantili)

İnternetten para kazanılır mı demeyin. Kazanılır. Sadece sabır ve inanç gerekiyor.

Belli Başlı Yollar:

Fotoğraflarınızı Satın 

Profesyonel bir fotoğrafçıysanız, çektiğiniz yüksek kaliteli fotoğrafları stok görsel sitelerinde satarak bunları paraya dönüştürebilirsiniz. Stok fotoğraflar, özellikle yayıncılık alanında kullanılmak üzere tasarımcıların satın alarak yayınlarında kullanabildiği, belli bir konuya yönelik fotoğraflardır. Örneğin PCnet’te gördüğünüz fotoğraf ve illüstrasyonların bir kısmı stok görsel sitelerinden alınmıştır. Böylece uygun maliyetle görsel alan kişi, çekim için fotoğrafçı kiralamak zorunda kalmaz. Satılan fotoğrafların fiyatları birkaç dolarla birkaç yüz dolar arasında değişiyor. Tabii bu siteler kabul edecekleri fotoğrafları çok özenli seçiyor ve çok fazla rakibiniz olduğunu da unutmamak gerekiyor. Genellikle, belli anahtar kelimeleri çok iyi anlatan görseller daha fazla dikkat çekiyor ve para kazandırıyor. 

En büyük stok fotoğraf sitelerinden Shut-terstock, fotoğraf başına 0,25 $ ila 28 $ kazanabileceğinizi söylüyor. İStockphoto ise satılan her fotoğrafınızın %15’ini size ödüyor. (Kıdemli üyeler için %45’e kadar çıkıyor.) Stok sitelerinde sadece fotoğraf değil; illüstrasyon, video ve ses dosyası satabileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın. Tabii ilk kural, siteye göndereceğiniz tüm malzemelerin gerçekten yüksek kalitede olması. 

Stok Fotoğraf Sitelerinden Bazıları: 

istockphoto.com 
sh utte rstock. com 
tr.fotolia.com 
depositphotos.com 
bigstockphoto.com 
corbisimages.com 
dreamstime.com 


Dosya Paylaşarak Kazanın 

Dosya paylaşım sitelerini bilirsiniz. Genellikle bir sitede veya forumda gördüğünüz linke tıkladığınızda karşınıza çıkar, sizi bir süre bekletir, güvenlik kodu girmenizi isterler. Bunları aşmanın yolu o servise ücretli üye olmaktır. Belki bilmediğiniz bir şeyse, indirdiğiniz dosyayı yükleyen kişinin bu sayede para kazandığıdır. Piyasada onlarca farklı dosya paylaşım servisi olsa da en fazla 10-15 tanesi popüler ve para kazandırıyor. Bu sitelere üye olarak, çok defa indirileceğini düşündüğünüz dosyalarınızı bunlara yükleyebilirsiniz. Genellikle her indirme için düşük bir gelir (örneğin 1000 indirme için 1-5 $ arası) ve sizin linkiniz üzerinde ücretli üye olan kişiler için de daha yüksek bir gelir elde edersiniz. 

Bu servislerden para kazanmanın püf noktası, binlerce kez indirilecek dosyaları yüklemek ve bunları popüler forumlarda paylaşmak. Tabii bunlar genelde korsan film ve müzikler oluyor ama paylaşacak daha pek çok yasal içerik bulabilirsiniz. Bunları paylaştığınız forumlarda dikkat çekici, renkli ama forum kurallarına aykırı olmayan tanıtımlar yapmayı unutmayın. Bu işe günde 1-2 saat ayıranlar ayda birkaç yüz dolar kazanabiliyor. 

Popüler dosya paylaşım siteleri: 

fileserve.com 
filesonic.com 
hotfile.com 
oron.com 
uploadstation.com 


Eski Eşyalarınızı Satın 

Artık kullanmadığınız eşyalarınız, üst modelini aldığınız elektronik aygıtlarınız, okuduğunuz kitaplar, işinize yaramayan alet edevat kolaylıkla ikinci el pazarlarında alıcı bulabilir. Böylece, evinizdeki fazlalıklardan kurtulduğunuz gibi hem para kazanmış hem de bir başkasının ihtiyacını karşılamasına yardımcı olmuş olursunuz, ikinci el satışta Türkiye’de iki lider siteden söz etmek mümkün: sahibinden.com ve gittigidiyor.com. sahibinden.com’un avantajı, ilan vermek için peşinen ücret vermek zorunda kalmamanız. Dilerseniz GeT (güvenli e-ticaret) sisteminden yararlanmamayı seçerek satış işlemlerini de kendiniz üstlenebilirsiniz. GittiGidiyor’da böyle bir şansınız bulunmuyor: ilan vermek için 1-5 TL gibi ufak bir ücret vermek ve satış hâlinde gelirinizin %10’unu GittiGidiyor’la paylaşmak şart. Bunun karşılığında GittiGidiyor size güvenli ve rahat bir alışveriş ortamı sunuyor. Her iki sitede de ilanınızı daha dikkat çekici hâle getirmek için kullanabileceğiniz birkaç lira ücretli ekstra seçenekler de bulunuyor. Bu sitelerde hemen hemen her türlü ürüne uygun bir kategori bulmak mümkün. Genellikle bu sitelere verilen ilanlar başarıya ulaşıyor ama dilerseniz “bedava ilan” gibi aramalarla ulaşabileceğiniz alternatif siteleri de deneyebilirsiniz. 

Programlama yeteneğinizi değerlendirin 

Bir veya birkaç programlama dilinde dene-yimliyseniz, ufak projeler için serbest programcı arayan pek çok şirket ve kişiden gelir elde edebilirsiniz. Bu tarz serbest iş ilanlarının yayımlandığı çok sayıda site var. Ücretler ya sabit oluyor ya da saat başına belirleniyor. Siteler, ödeme güvencesiyle ilgili çeşitli sistemlere de sahip, incelemelerimizde özellikle web programlama alanında (PHP, ASRNET vb.) çok fazla ihtiyaç olduğunu gördük ama hemen hemen tüm programlama dillerinde iş bulabilmek mümkün. Örneğin codecanyon.net sadece web uygulamalarına yönelik (WordPress eklentisi, PHP seript’i, CSS kodu vb.) satış yapıyor ve burada hazır kodlarınızı da satışa sunabilirsiniz. 

Tabii çoğu iş için iletişim İngilizce sürdürüldüğünden ve projenin başarılı olması için istenenleri iyi anlamanız gerektiğinden, iyi bir İngilizce bilgisi de şart. Ayrıca, bu sitelerde profil sayfanızı ne kadar zenginleştirirseniz iş alma şansınız o kadar artar. Önce küçük işlerle başlamanızı öneririz. Sitedeki deneyiminiz ve olumlu yorumlarınız arttıkça daha büyük bütçeli işlere de aday olabilirsiniz. 

Serbest işler bulabileceğiniz bazı siteler: 

codecanyon.net 
rent-acoder.com 


Çeviri Yapın 

Bir veya birkaç yabancı dili iyi derece bilmenin yanı sıra Türkçeye de hâkimseniz çeviri yapabilirsiniz. Profesyonel çevirmenlerin ücretleri pek de düşük sayılmaz. Bu nedenle küçük çevirilere ihtiyacı olan pek çok kişi ve şirket, daha uygun fiyata çeviri yapabilecek serbest çevirmenlerin peşindedir. Belki çevirileri karşılığında adil bir ücret almıyorlar ama özellikle üniversite öğrencilerinin bu işlerle harçlık çıkarabildiğini görüyoruz. Tabii aynı ortamlarda deneyimli çevirmenler de rahatlıkla iş bulabiliyor. 

Çeviri projelerini kapmak için yine küçük ve düşük ücretli işlerden başlamalısınız. Ayrıca, hakkını vererek bu işi yapabileceğinize inanmıyorsanız “denemenizi” önermiyoruz çünkü hatalı çeviriler ciddi sonuçlara yol açabilir. Benzer şekilde, bir yabancı dili çok iyi bilmenize rağmen Türkçeniz yetersizse (örneğin Almanya'da büyüdüğünüz için Türkçe yazım kurallarına çok hâkim değilseniz) yine çeviri işlerine girişmemenizi veya Türkçesi çok iyi bir düzeltmenle (redaktör) birlikte çalışmanızı öneririz. 

Çeviri işleri genellikle alanlara ayrılır ve alana göre (teknik, edebiyat, hukuk vb.) ücretler değişiklik gösterir. Genellikle ya proje sahibinin belirlediği sabit ücreti kabul edersiniz ya da kendi ücretinizi vererek açık azaltmaya katılırsınız. Daha önce yaptığınız çeviri işleri varsa, örnek çalışmalarınızı uygun bir yere yükleyerek paylaşmanız iş olanaklarınızı artırabilir. 

proz.com 
translatorscafe.com 
freelancersupport.com 
tra nsq uotation. com 
traduguide.com 
procevirmen.com 

Özel Ders Verin 

Hemen hemen herkesin bilgili olduğu bir alan vardır. Bilgi birikiminizi öğrenmeye hevesli kişilerle paylaşarak paraya dönüştürebilirsiniz. Elbette bu alanda öğrencilere yönelik dersler başı çekiyor ama programlamadan tasarıma, senaryo yazımından fotoğrafçılığa kadar pek çok alanda ders vermek mümkün. Tabii bu derslerin birçoğu internet ortamında değil de yüz yüze veriliyor, ama “öğrenci” bulmak için internetten yararlanabilirsiniz, internette daha çok özel ders almak isteyenlerin değil de vermek isteyenlerin ilanları bulunuyor. O yüzden, özel ders verme niyetiniz varsa bunu ilanlarla duyurmak zorundasınız. Bireysel yeteneklerinizi ortaya koymanız gereken tüm sitelerde olduğu gibi, profilinizi özenli bir biçimde doldurmanız ve deneyimlerinizi açıklamanız sizi tercih edilebilir kılacaktır. Bu konuda ciddiyseniz, kendinizi daha detaylı olarak tanıtan bir kişisel site kurmayı da düşünebilirsiniz. 

Özel ders ilan siteleri: 

dersverilir.net 
ozeldersveren.com 
ozeldersilan.com 
ozel-ders.com 
ozelders.com 

Tasarımcılar/Grafikler İçin 
Grafik tasarımcıları, sayfa tasarımcıları, illüstratörler vb. için serbest işler bulmak aslında oldukça kolay, çünkü dünyanın her yerinde şirketlerin sürekli olarak bu tür ihtiyaçları doğuyor; ama bu alanda rekabetin de bir o kadar fazla olduğunu belirtmeliyiz. Logo, grafik, kartvizit, broşür, hatta tişört tasarımı gibi işlerde deneyimliyseniz ve yaratıcılığınıza güveniyorsanız hemen hemen tüm “freelance iş ilanı” sitelerinde size yönelik işler bulunuyor. Bazen tasarım gereksinimlerini okuyup açık azaltmaya katılmanız, bazen de sabit teklifi kabul etmeniz gerekebiliyor. Bazı servislerse sadece kendine güvenenlere hitap ediyor çünkü teklif veren, başvurular arasından en iyi tasarımı seçip parasını ödüyor ve diğerleri eli boş dönüyor. Yaratıcılığınızı değerlendirmek istiyorsanız bu sitelerde şarap etiketi tasarımı gibi eğlenceli işlerle bile karşılaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey tasarım ihtiyaçlarını iyi anlamak. Grafiklerin dili yoktur ama ilanlar genelde İngilizce olduğundan, İngilizceniz yetersizse işe girişip yanlış bir şey yapmadan önce bir arkadaşınızdan yardım almak isteyebilirsiniz. 

designcrowd. com 
99designs.com 
mycroburst.com 
crowdspring.com 
logovendor.com 
logomyway. com 

Başkalarının Ufak İşlerini Görün 

Pek çok insan, zamanı yetersiz olduğu için yapamadığı bazı işlerini görebilecek kişilere ufak meblağlar ödemeye hazırdır. Bu sitelerde karşılaşacağınız işlerin bir kısmı deneyim gerektirmiyor ama zaman harcamanızı gerektirebiliyor. Tabii bazı işler için belli alanlarda uzmanlık sahibi olmanız da gerekebilir. Örneğin Amazon tarafından geliştirilen ve adını “Türk" adlı satranç otomatından alan Mechanical Turk (mturk.com), uzmanlığınızı da test ederek çeşitli işlere aday olabileceğiniz bir sistem. Burada çeviri işlerinden tutun da fotoğrafların sınıflandırılması ve YouTube videolarına yorum yazılması gibi işler bulunabilir. clickworker.com ise çeviri, veri sınıflandırma ve etiketleme, araştırma gibi işlere ev sahipliği yapıyor. Bir diğer alternatif olan microworkers.com; YouTube, Facebook, bloggibi kaynaklardaki içerikleri beğenecek, yorum yazacak, forumlara mesaj gönderecek kişiler arıyor. 

Yazı Yazın 

Türkçenize veya İngilizcenize güveniyorsanız, pek çok şirketin ve kişinin tanıtım yazıları veya makaleler yazacak kişiler aradığını duymak hoşunuza gidebilir. Kaliteli ve özgün içerik, web sitelerini arama motorlarını üst sıralara çıkarır. Bu yüzden birçok site sahibi, sitelerine uygun olabilecek içeriklerin yazılması için para ödemeye hazır. Bu tarz teklifler daha çok webmaster forumlarında karşımıza çıkıyor. O yüzden önce yerli forumlarda gezinmekte fayda var. Hatta makale yazabileceğinize dair kendi tekliflerinizi de sunabilirsiniz. 

Tabii metin yazarlığı sadece sitelere yönelik bir iş değil. Daha çok İngilizce projelerde karşılaştığımız belli bir konuda araştırma makalesi yazma, kullanım kılavuzu yazma, ödev yazma gibi işler de karşınıza çıkabiliyor. Genellikle kelime sayısına göre bir ücret belirleniyor. Bu tarz işler “freelance ilan” sitelerinde kolaylıkla bulunabiliyor. 

KISA KISA 

ideaoffer.com: Fikir almak isteyen şirket ve kişilerle görüşlerinizi paylaşın. 
namingforce.com: Şirketler ve siteler için yeni isim önerilerinde bulunun. 
livemocha.com: Bildiğiniz bir dili (Türkçe dâhil) yabancılara öğretin. 
utest.com: Yeni yazılımları ve çevirileri test edin. 

Bunlar belli başlıca yöntemler. Detaylı bilgi için yorum yazarsanız yardımcı olurum.

1 yorum:

  1. Bu Mayo Clinic'ten genel bir duyuru ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil